Watervallen, Labourday en nog meer! - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Desi Offenberg - WaarBenJij.nu Watervallen, Labourday en nog meer! - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Desi Offenberg - WaarBenJij.nu

Watervallen, Labourday en nog meer!

Door: Desi

Blijf op de hoogte en volg Desi

03 Mei 2008 | Kameroen, Yaoundé

Heeej allemaal!

Weer een update vanuit Kameroen! Afgelopen zondag zijn we naar de watervallen geweest hier in Shisong.. en dat is zo mooi! Ik kon mn ogen niet geloven. Het was echt een heerlijke klimtocht tussen de bush bush en zo ineens stond daar een waterval van aantal meters hoog! Prachtig! We hebben hem helemaal beklommen. Het was een supertocht.. andrea heeft toen een eerste sliding gemaakt en ik was een goede tweede in de modder. Ik heb de hele terugweg met rode kont gelopen van mn sliding haha.. ach voordeel is in afrika kan alles! Het was een heerlijke survivaldag met mooie foto’s als resultaat!

Toen donderdag was het 1 mei, labourday hier. Wij hadden vrij gekregen van het ziekenhuis om mee te gaan met de staff naar Tobin. Wij in ons beste witte pak naar Tobin met het idee dat we daar 2uur zouden gaan marcheren, dat was ons verteld! Het was bloedheet en maar wachten... Toen eindelijk mochten we starten! Wat bleek de march duurde maar liefst 30 seconden! Maar wat hebben we dubbel gelegen... lopen we daar te marcheren als stel witte poppetjes tussen hele zwarte massa! De chinese studenten hebben nog foto’s van ons gemaakt... die maken echt overal foto’s van... wel prachtige foto geworden.. maar die laat nog even op zich wachten!
Na de march gingen we naar het Tourist Hotel om wat te drinken.. we mochten meerijden met Florance een collega van Mens ward. Ze heeft pas haar rijbewijs. En dat was te merken... hoe ze hier in hemelsnaam hun rijbewijs halen mag joost weten! Nou auto starten... en rijden maar.. dat je na 2 keer nog niet ziet dat de handrem er nog op staat is toch maar klein foutje ;) En na te zijn gearriveerd ervaarden we nog wat ’’foutjes’’. Want ach ja als je parkeert en er recht voor je een dikke boom staat, dan zie je die soms over het hoofd!... En als je achteruit rijd.. waarom zou je kijken of er wat achter je rijd? Haha nou we hebben in die auto gezeten. We waren blij dat we eruit waren! Maar grappig was het wel!
Toen kon het feest beginnen... muziek en BIER! En dat is er alleen met echt feest hier, zoals 1 mei dus! De camoerenezen gingen helemaal los! Grappig was dat de mannen hier als eerste de dansvloer op gingen!
Na afloop hadden we met de Duitse artsen, chinese studenten, spaanse arts en aanhang en nog wat in de minderheid cameroenezen een White man party! We zijn naar doctersquarter geweest waar de duitse artsen thuis feest hadden georganiseerd. Iedere groep moest wat eten uit eigen land voorbereiden en het was reuze gezellig! Wij hebben nederland met pannenkoeken vertegenwoordigt! Na wat glaasjes sangria en bordjes internationaal eten hebben we kampvuur gemaakt. De chinezen waren er met alle camera’s bij de hand. Zelfs bij elke hap eten moesten ze een foto maken! De spaanse arts had heerlijk eten en de duitse arts had heerlijk strudel gemaakt! Het was heerlijk om als ’’witten’’ onder elkaar alle ziekenhuis avonturen door te nemen!

Verder heb ik nog iets grappigs meegemaakt in het ziekenhuis. Ik ging een intervieuw houden met een patient, samen metWimpie voor onze casestudy. De patient was 61, had enkel 1 vrouw van 31.
Na een aantal vragen gesteld te hebben had hij ook wel wat vragen. Dus wij zeiden: ’’Tuurlijk geen probleem, vraag gerust!’’ Hij was toch zo benieuwd of wij getrouwd waren.. nou neej meneer. O okee... ging even tijd over heen... toen had had hij dan wel speciale vraag voor mij.. hij vond het wel wat moeilijk.. want ja ik was nog maar student..... en ik natuurlijk, had helemaal niks door! Ik maar denken dat hij geld wilde... maar omdat ik maar student was hij het niet durfde vragen. Toch wilde ik het weten of ik kon helpen, dus ik zei nogmaals: ’’just ask, no problem!’’
Inmiddels lag Willem Jan bijna plat van lachen naast mij... eenmaal buiten de kamer drong het mij na uitleg van wimpie ook door dat het niet om geld ging... neej die man zag het wel zitten om met mij te trouwen en kindjes te maken! Haha nou die middag hebben we nog wel even dubbel gelegen... had wimpie daar toch even iets om mij goed mee te plagen!

Verder gaat het zn gangetje... we blijven ons soms de ogen uitkijken over sommige dingen. Als een patient een bloedtransfusie nodig heeft, moet hij zelf maar donors regelen. Ook komt het niet voor de bakker zolang er niet betaald is. Dat geld ook voor medicatie. Eerst betalen, dan pas krijg je je medicijn. Dat blijft raar.. en als je soms vraagt hoeveel dosis je moet injecteren... ooh just a bit! En heeft iemand 38.graden koorts.. hup een I.M. Analgin erin! De duitse artsen vertelden ons ook dat iedereen overal antibiotica voor krijgt. Ze moeten regelmatig veel AB kuren stoppen hier. Niet gek dat er zoveel resistentie is. De arts vertelde ook verhaal over ontslagen patient. Hij was kerngezond weer, hoefde geen medicijnen mee naar huis. Maar volgens de patient had die echt nog een antibiotica kuur nodig, ja want hij moest lange reis naar huis afleggen. Daar had hij echt antibiotica voor nodig! Om maar even een voorbeeld te geven...
Maar we zijn nog maar voor 1 week op de ward..de tijd vliegt.. .dan gaan we alweer naar andere afdelingen.

En zoals beloofd weer wistje datjes!
Wist je dat:
- we al bijna een tafel vol bananen hebben liggen, zijn hier blijkbaar in als presentje
- als je de afrikanen ziet, ik weet het zeker.. wij stammen echt wel af van apen!
- Andrea de er heel wat af kan dromen hier, mij lukt het zelfs met de Lariam nog niet ;)
- We toch nog disco hier hebben... licht aan, licht uit... stroom aan weer uit...
- We eten hier niet wat de pot schaft, maar wat de markt schaft.. er komen heel wat rare prutjes uit voort hier!
- Wimpie ons op pannenkoeken getrakteerd heeft vorige week. Op de labourdag hebben we ze ook gepresenteerd in kader van NL
- We met de afrikanen hier een biertje hebben gedronken op the queen from Holland ter ere van koningendag!
- Banden zijn die er om lucht in te pompen?... welnee velgen rijden ook prima!
- Taxi vol? Welnee gewoon proppen en stapelen!
- Haren knippen doen we gewoon zelf hier.. en mislukt het ... dan is er altijd nog de afrikaanse pruik!
- Sommige collega’s op de ward moet je even vertellen dat het makkelijker is om een longfoto te bekijken als je hem niet op de kop houd.
- Desi op weg naar de kleermaker, in een momentje van onoplettendheid, vol in de modder uitgleed.. ach ze zeggen modder is goed voor de huid toch?

Nu hebben we lekker weekend.. het weer is lekker nu hier. Savonds en snachts regent het vaak door regenseizoen, bovendien zitten we heel hoog hier vandaar kou ’s nachts... maar nu schijnt de zon weer volop dus even van genieten!
Morgen naar we naar plaatsje Oku.. per motertocht! Dus ben heeel benieuwd!!

• 03 Mei 2008 - 15:44

Maaike:

Hey Desi,

Ik ben eindelijk een keer de eerste die mag reageren op weer een geweldig verhaal dat je hebt meegemaakt in Cameroen! Ik vind je avonturen geweldig om te lezen, vooral wat je op 1 mei hebt meegemaakt en het interview moest ik erg omlachen!

Een fijn weekend! Ik spreek je snel!

Liefs Maaike

• 04 Mei 2008 - 17:24

Toos:

Dag lieve Desi,
    Ondertussen word ik stinkend jaloers op alle dingen die je daar ziet en meemaakt. Deze ervaring neem jij voor de rest van je leven mee, wat leuk voor jou. Wat fijn dat je ons elke week mee laat genieten. Hier gaat alles goed, met water, licht en met het weer. De laatste dagen was het prachtig lente weer, met mooie temperaturen.
    Geniet van alles en doe voorzichtig in dat gekke land.

Liefs Toos

• 04 Mei 2008 - 18:38

Gabrielle:

Hey lieve desi!

Wat leuk om weer een verhaal te lezen! en toch altijd weer grappig om te horen hoe anders het daar altijd gaat.

Die taxi doet me verrekte veel denken aan lijn 10 in nijmegen :p net zolang proppen tot ie vol is haha.

Echt mooie waterval daar! was zeker hele tocht, met een stralend huidje na afloop zeker door de modder!

Trouwens voel ik wel enige overeenkomst met die Chinezen, heb ook veel foto's gemaakt weer deze week, voor o.a. het goede doel en flop, maar uber gezellig gehad, ook koninginnedag hier was heel gezellig!

Heeeel erg veeeeeel plezier nog daar, en spreek je snel weer!

Kus Gabrielle

PS: Wanneer is je bruiloft? ;)

• 04 Mei 2008 - 18:47

Monique:

Hoi,hoi lieve meid
    Ik heb enorm gelachen om jouw verhaal.
    Vooral dat trouwen,gewoon kostelijk.
    Je maakt gelukkig ook leuke dingen mee.
    Ga zo door met het leuk opschrijven van jouw verhalen(leuke en minder leuke).

Groetjes en veel liefs van ons,
    Monique

• 04 Mei 2008 - 21:36

Maria Maas :

Wat een prachtige natuur. Had geen idee dat jullie zo hoog zaten. Wel lekker fris, denk ik dan. Meid wat een gave broeken. hebben ze die ook in maat 50? Als jullie klaar zijn op de ward wat gaan jullie dan doen? Leuke foto's Het was weer genieten. Goede week Liefs Knufje Maria Wanneer komt Mies?

• 05 Mei 2008 - 09:33

Tineke:

Natuurlijk blijft het spannend om te lezen en (soms) te horen hoe het jullie allemaal gaat daar in het verre Kameroen! Van je moeder hoorde ik dat je een indrukwekkende motorreis achter de rug hebt; vanavond belt ze met je. Ik geloof dat jullie echt heel veel meemaken!
    Blijf voorzichtig, maar blijf bovenal genieten!
    Groetjes voor allemaal.

• 07 Mei 2008 - 19:55

Tante Evelien:

Hallo Desi,
    Ik ben een beetje laat met het reageren maar het weer is hier zo mooi dat ik bijna niet achter de PC zit. Ome Jan vertelde me dat er weer een berichtje van je was. Meid wat beleef je toch ontzettend veel en al die mooie fotos, je zit bijna op de helft, wat gaat dat snel he.
    Heel veel Groetjes van ons, tot de volgende keer.

• 12 Mei 2008 - 16:04

Annie:

Hallo Desi

Heb je verhalen allemaal gelezen.
    Een beetje laat.
    Maar zijn net terug uit Roemenie
    Vind je verhalen allemaal geweldig.
    Geniet er enorm van.
    Hoop gauw weer iets te lezen uit cameroen.
    Ga me nu zelf voorbereiden voor cameroen.

Groetjes en nog veel werk- en vakantieplezier
    Annie

• 25 Mei 2008 - 18:36

Thijs Maas:

De site en de fotot,s hebben mij een leuke afleiding bezord. Tante Diny wordt 11 juni voor een dag opgenomen in het MCA afd Geriaterie.Zij heeft oa een veel te hoge bloedbezinking. 11 juni is erg laat. Ze heeft nog steed felle jeukaanvallen en soms is ze nog iets in de war.
    De groeten aan ieder Thijs Maas